Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

10 érv az intimkehely mellett

Menstruációs kehely, intimtölcsér, intimkehely – számos néven megtalálhatjuk ezt a kis szilikontölcsér, ami az utóbbi pár évben hatalmas népszerűségre tett szert a nők körében. Nem is ok nélkül: a tamponok és betétek uralta világot alapjaiban változtatta meg, könnyebbé és kényelmesebbé téve a menstruációs napjainkat.

Itt vannak a legfontosabb érvek, hogy miért érdemes kipróbálni az intimkelyhet:

1.Használatával nem termelünk hulladékot

A menstruációs kelyhek  100% orvosi szilikonból készülnek (legalábbis a jó minőségűek), ami ugyan nem a legkönnyebben lebomló anyag, de cserébe hosszú évekig megőrzi eredeti állapotát. A tampon és a betét ezzel szemben egyszerhasználatos, így egy nő élete során nagyságrendileg tízezer (vagy annál is több) tampont vagy betétet használ el, míg menstruációs kehelyből csupán négy-öt darab elég lenne. A tamponok és betétek csomagolására használt rengeteg műanyag, illetve az előállításukra szánt víz és energia is fontos érv az egyszerhasználatos termékek ellen.

2.Hosszabb távon olcsóbb

Az egyszerhasználatos menstruációs termékeket minden hónapban meg kell vásárolni, az intimkelyhet elég egyszer és akár 10 évig is társunk lehet a menstruációs napokon.

3. Nem tartalmaz vegyszereket vagy más káros kemikáliákat

A mai tamponok általában pamutból, műselyemből vagy a kettő keverékéből készülnek. Előállításukhoz sok esetben klórt, illatanyagokat és különböző adalékanyagokat is használnak. A fehérítés során dioxin is kerül beléjük, a legtöbb gyártó azt állítja, hogy ez a mennyiség nem jelent egészségügyi kockázatot, de az arra érzékenyeknél irritációt, allergiás tüneteket, extrém esetben pedig toxikus sokk szindrómát is előidézhet.

4. Nem áll fenn a TSS (toxikus sokk szindróma) veszélye

Minden egyes tamponosdobozban megtalálható a kis használati utasítás, amelyben a TSS kockázatára is figyelmeztetnek. Az akár halálos kimenetelű fertőzés az eddig feljegyzett esetek többségében a 4-8 óránál tovább bent hagyott tampon okozta, mivel ideális táptalajt képez a baktériumok elszaporodásához, a szuper nedvszívó képességű tamponok pedig felsérthetik a hüvely belsejét, és a seben át a baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe, szepszist (vérmérgezést) okozva.
Az orvosi szilikon ezzel szemben nem segíti elő baktériumok szaporodását, így az intimkehely használatával csökkenthető a TSS kockázata.

5. Hosszabb ideig bent hagyható – este is!

Az intimkelyhek másik nagy előnye, hogy  jóval tovább lehet a hüvelyben hagyni, mint a tampont, éppen azért, mert nem áll fenn fertőzésveszély. Míg a tampont legalább 4 óránként cserélni kell, a menstruációs kelyhet akár 12 órán keresztül bent hagyhatjuk!

6. Az intimkehely nem szivárog!

Mikor felhelyezzük a tölcsért, az a vákum segítségével szorosan a hüvelyfalhoz tapad, így gyűjti össze a  távozó folyadékot. Természetesen fontos odafigyelni a tökéletes felhelyezésre, azonban egy kis gyakorlással ez is könnyen elsajátítható.

7. Ugyanolyan könnyű használni, mint a tampont (vagy könnyebb)

Ha már a felhelyezésről esett szó, következzen a menstruációs kelyhek egy újabb előnye: egész alacsonyan kell felhelyezni, nem olyan mélyre, mint a tampont. Ezáltal gyorsabb, kényelmesebb, és mi is tisztábbak maradunk!

8. Nem kell magaddal cipelned a tartalék betéteket és tamponokat

Mivel az intimkelyhet hosszabb ideig használhatod , nem kell óránként mosdóba szaladgálnod. Ha úgy érzed, eljött a csere ideje, elég csak kivenned a kelhyet, kiüríteni, lemosni vízzel, és már használhatod is újra.

9. A betét kidörzsölhet, a kehely nem

Ne feledkeznünk meg a betétekről sem. Azonkívül, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat, befülled és büdösödik, ki is dörzsölheti az intim testtájakat.

10. A tampon kiszáríthat, a kehely nem

A tampon nagyon hatásos nedvszívó, azonban épp ez a tulajdonsága vezethet a hüvely kiszáradásához is, ami égő, viszkető érzéssel jár. A tampon a hüvelyfalról minden nedvességet elszív, így könnyen kiszáríthatja és, kellemetlen érzést okozhat. Mivel a kehely nem felszívja, hanem csupán összegyűjti a folyadékot, nem áll fenn a kiszáradás veszélye.