Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Mit árul el a menstruációd színe?

Mit árul el a menstruációd színe?

A menstruációnk és a menstruációs ciklusunk közvetlen visszajelzés az egészségi állapotunkról. Bár sokan tartózkodnak az önvizsgálattól, fontos , hogy mindig ismerjük fel szervezetünk apró visszajelzéseit.

Amellett, hogy jelzi, hogy egy nő terhes-e vagy sem, fontos képet ad a hormonális egészségről is. Noha, ami az egyik nő esetében teljesen normális lehet, az a másiknál nem az, vannak bizonyos változások, amikre oda kell figyelni - különösen, ha az a menstruáció színét érinti.

Rózsaszínes

Alacsony ösztrogénszintre utalhat, különösen, ha a szokásosnál enyhébb menstruációról van szó, vagy sokat sportol?. Tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott testmozgás csökkenti az ösztrogénszintet, ami később a menstruációs ciklus felborulásához, sőt, időnként annak megszűnéséhez vezethet. Ezért nem ritka jelenség például, hogy a hivatásos női atlétáknál szünetel az ovuláció. Bár mindez nem feltétlenül hangzik túl komoly dolognak (hiszen szinte minden nő fantáziált már arról, hogy milyen jó lenne időnként, ha nem kéne menstruálnia), az alacsony ösztrogénszint, ha kezeletlenül marad, későbbiekben problémát jelenthet.
A rózsaszínes menstruációs váladék másik oka a tápanyagszegény étrend, a policisztás petefészek szindróma (PCOS) vagy a perimenopauza lehet, mely utóbbi általában 4-5 évvel a menopauza előtt jelentkezik.

Vizes állagú

A fehéres, híg, vizes állagú menstruáció általában tápanyaghiányt jelez, és lehet a súlyos vérszegénység tünete is, különösen, ha a vérzés mennyisége is egyre kevesebb. Amennyiben két-három ciklus után sem változik a menstruációja, beszéljen orvosával és teszteltesse, milyen tápanyaghiánya van! Vashiányt okozhat a túl erős menstruáció, főleg vérzékenység esetén. Egy 2014-es finn tanulmányban azt tapasztalták, hogy az erős menstruációra panaszkodó nők 27 százaléka vashiányos, míg 60 százalékuk súlyosan anémiás. Ha kevesebb mint egy óra alatt átvérzik a tamponod vagy betéted, ha éjszaka is fel kell kelned betétet cserélni, ha rendszeresen fáradt és tompa vagy, ajánlott a szervezet vasszintjének ellenőrzése.

Sötétbarna

Előfordulhat, hogy régebbi méhnyálkahártya-darabok vagy régebbi vér távozik a menstruáció során. Ne aggódj, ez teljesen normális! A pontos oka nem ismert, de előfordul, hogy a vér egy ideig nem ürül, majd nagyon lassan távozik. Ilyenkor sok ideje van oxidálódni, ezért a színe barna vagy szinte feketés. Mindenkinél más ritmusban válik le a méhnyálkahártya, s minden menstruáció más, ám legtöbbször a barnás színű vér a menstruáció elején és/vagy végén nem ad okot az aggodalomra. Sűrű, vörös, nagy vérrögökkel Ezt okozhatja az alacsony progeszteron- és magas ösztrogénszint. Noha bizonyos fokú véralvadás normális, ám ha a vérrögök átmérője meghaladja a 2.5 cm-t, az súlyos hormonális problémát jelezhet. A jelenség másik oka a méhmióma lehet. Ezek általában jóindulatúak, de fájdalmasak lehetnek, illetve akár meddőséget is okozhat az elégtelen megtapadás miatt, ezért ha úgy véled, ez áll az erős, vérrögökkel teli menstruáció mögött, keresd fel nőgyógyászát.

Szürke és piros keveréke

Valószínűleg fertőzésed, például STD-je (szexuális úton terjedő betegsége) van, amihez általában kellemetlen, bűzös szag is társul.

Élénk piros

Ez az egészséges, normális, rendszeres menstruáció színe. Mint említettük, mindenkinél mást jelent a „normális”, de egy élénkpiros vérzés általában véve arra utal, hogy minden rendben van.